Delavnica: Heller Canadair CL-215 JRV

V tej delavnici vam predstavljam izdelavo Hellerjeve makete Canadairja CL-215 v merilu 1:72. Gre za klasično brizgano maketo, zraven katere pa sem se odločil uporabiti še PE dele firme NH Details, kovinsko podvozje firme Scale Aircraft Conversions in nalepke firme Lift Here za enega jugoslovanskih primerkov iz nekdanje skupne države.

Sestavljanje se začne z notranjostjo trupa. Odločil sem se, da bo viden samo kokpit, tovorni prostor pa ne, zato sem ga pobarval z matt črno.

V nos je bilo potrebno dodati kar zajeten kup svinčenih uteži, da maketa ne bi sedla na rep.

Nato sem se lotil izdelave kril. Ker so kar debela in obenem znotraj tudi votla, sem iz ostankov dreveščka naredil po sredini ojačitve, da kasneje med rokovanjem ne bi popustilo lepilo na spoju.

Ko sem krila zalepil na trup in pomaskiral vse prozorne površine, sem še na vseh spojih dodatno pokital z primerjen.

PE delčki so bili še najbolj uporabni pri detajliranju motorjev.

Nato sem se lotil barvanja kamuflaže. Canadairji po vsem svetu so večinoma, z nekaj izjemami, rumene barve. Celo maketo sem najprej pobarval z sivim primerjem, potem pa z Revellovo matt rumeno barvo, da je čim bolj prekrila primer.

Šele na to pa sem vse pobarval z pravim odtenkom rumene barve.

Pokrovi motorjev so bili zelo poenostavljeni zato sem jih moral razrezati in dodatno predelati, da so dobili malo bolj realen videz.

Motorske gondole sem pobarval z gunmetal barvo in raznimi kovinskimi odtenki za poškodovano kovino, da aem dobil izgled, kot sem ga želel.

Nato sem nadaljeval z barvanjem spodnjih površin trupa in konjic kril z rdečo barvo.

Sledilo je mukotrpno maskiranje in barvanje dveh rdečih črt po celotni dolžini trupa, ter črne površine pred kokpitom.

Walkway-e za mehanike na vrhu kril sem se odločil ponazoriti kar z barvanjem, zato sem najprej vse pomaskiral in nato pobarval.

Sledil je nanos vseh nalepk in dodelava še nekaterih detajlov.

Na koncu sem prilepil še podvozje, ki pa je še vedno zelo krhko in lahko zelo hitro popusti. Zato sem se odločil narediti še dve dvigalki, ki bosta maketo dodatno podprli, obenem pa mi popestrili maketo in vse obenem spremenili v dioramo, ki bo predstavljala letalo med postopkom menjave gum.

Za konec je bilo potrebno izdelati še podstavek. Na leseno ploščo sem najprej prilepil ploščo iz debelega, trdega kartona.

Vanjo sem vrezal vse meje med betonskimi ploščami.

Vse sem potem najprej pobarval z primerjem potem pa še z primerno sivo barvo.

Nato sem pomaskiral in pobarval vse črte.

Naredil sem še wash med ploščami.

Za konec pa sem z črno pobarval še rob podstavka.

Čisto na koncu pa sem naredil še kovinsko ploščo za dodatno oporo dvigalkama.

Tako pa sedaj izgleda konči izdelek.

Celotna izdelava makete je bila kar dolgotrajna in naporna. Čeprav je prostora za še kar nekaj izboljšav sem z izdelkom zelo zadovoljen. Sploh glede na vse težave, ki so se sproti kazale med gradnjo.
Hvala.