Delavnica: Trumpeter 1:35 JS-7

Gre za maketo Sovjetskega težkega tanka JS-7 v merilu 1:35 proizvajalca Trumpeter. Ker je bil izdelan samo en prototip tega tanka sem se odločil da ga prikažem v obdobju med leti 1945 in 1950 v novi vojni v kateri so se sovijeti odločili da bodo zajeli kar celo Evropo.

Izgradnjo sem pričel z sestavljanjem podvozja in trupa. Napravil sem teksturo litega železa z mešanico Revellovega kita in lepila, nanos je bil s starim čopičem nato je sledilo rahlo brušenje z vodobrusnim papirjem da sem lepo zgladil površino.

Celoten zvar na zgornjem delu trupa sem predelal tako da sem zelo tanko nitko plastike zalepil v reže, z lepilom enakomerno premazal in nato z hrbtno stranjo skalpela zarezal vzorec zvara.

Na obeh straneh sem se odločil napraviti improvizirano bočno zaščito.

Vijake pokrova motorja sem zamenjal z vijaki iz MENG-ovega seta vijakv, uporabil sem armirane vijake.

Podobno kot na trupu sem tudi po celotni kupoli napravil teksturo litega železa. Dodal sem pet ročic, po dve na vsaki strani in eno na sredini proti topu.

Na pokrovih kupole sem napravil špice proti morebitnim napadom pehote na vozilo, uporabil sem medeninasto žico.

Za izgradno zaboja sem uporabil pločevinko, nekaj plastike in glave kovic iz MENG-ovega seta vijakov in kovic.

Ker s kompletom zaščitne mreže katera je bila priložena k maketi nisem bil zadovoljen, sem jo zamenjal tako da sem novo napravil sam iz medeninaste žice.

Tank je na sprednjem in zadnjem delu trupa imel rezervne členke gosenic. Ker jih na maketi ni bilo sem nosilce naredil sam tako da sem izvrtal luknje, vstavil bakreno žico, nataknil členke in zaključil z vijaki in podložkami.

Sledilo je barvanje in staranje.Odločil sem se za dvobarvno kamuflažno shemo (peščena in zelena). Po nanosu barve je sledil nanos laka in začetek staranja. Za staranje sem uporabil tehniko z spužvo tako sem uspel narediti efekt majhnih okruškov barve po celotnem vozilu. Spremembo tonov barve sem dosegel z zelo redčenimi oljnimi barvami katere so bile nanešene v več plasteh.

Ročno napisana identifikacijska številka vozila.

Sledilo je blato na podvozju, kolesih in dnu vozila. Postopek je bil sledeč: najprej sem z mehkim ravnim čopičem po površini namazal zredčeno oljno barvo zemeljskega odtenka, dokler je bila še sveža sem nanjo enakomerno stresel pigment in s čistm mehkim čopičem vse skupaj nežno vtrl tako da sem dobil lepo enakomerno površino. S temnejšim odtenkom oljne barve sem ponazoril sveže mokro blato in umazanijo na zglobih kjer naj bi bila mast.

Med čakanjem da se blato posuši sem se lotil še nekaj predmetov katere sem odložil v zaboj na zadnjem delu kupole: nekaj členkov gosenice, verigo, orodje in nekaj spominkov iz potovanja (cestne table krajev skozi katere naj bi tank šel)

Ter še slika končanega izdelka. Več slik pa si lahko ogledate v galeriji.