Korak za korakom: Staranje kovinskih gosenic

Gosenice so element, ki je zelo pomemben pri gradnji maket oklepnikov. Največkrat so k maketi priložene vinilne gosenice, ki s svojim izgledom ponavadi ravno ne prepričajo. Redkeje proizvajalci priložijo gosenice s posameznimi členki, katere lahko medsebojno lepimo, nekatere pa sestavimo na klik. Zaradi tega maketarji radi posegajo po poprodajnih gosenicah različnih proizvajalcev in materialov. Na voljo so kompleti gosenic iz resina, plastike in kovine.

K realističnemu izgledu makete najbolj pripomorejo kovinske gosenice, saj so posamezni členki res kopija originalnih. Zaradi gibljivosti in teže so res odlična izbira. Lepo se uležejo na nosilna kolesa, z dodajanjem ali odvzemanjem členkov pa dosežemo željeno povešenost.

Za Takomovo maketo protiletalskega samohodnega vozia ZSU-57/2 sem izbral gosenice madžarskega proizvajalca Friul (sl.1). Te gosenice so dostopne tudi v Sloveniji pri ZGPMS, lahko pa jih kupite tudi na maketarskih tekmovanjih po Sloveniji ali preko spleta.

Sl.1

V škatli najdemo 210 členkov in žico, katero narežemo na kak milimeter ali dva daljše kose (sl. 2 in 3), kot je širina členka

  Sl.2

Sl.3

Členke pred sestavljanjem pregledamo, morebitne ostanke od vlivanja odstranimo z ostrim modelarskim nožkom, nato pa jih s svedrom o,5 mm povrtamo (sl.4). Na širši strani ne povrtamo skozi do konca, saj je na eni strani izdelana kapica sornika, ki povezuje členke.

Sl.4

Nato sledi sestavljanje. Pripravljene žičke vstavljamo v členke (sl.5 in 6), pri tem pa pazimo, da ne prebijemo kapice na drugi strani. Po sestavnici gre na eno stran 94 členkov, vendar jaz sam raje dodam še dva ali tri več, kasneje pa jih lahko odvzamem. To pa zaradi postopka staranja, ki sledi.

Sl.5

Sl.6

S staranjem dosežemo efekt rabljenih gosenic, kakršne vidimo na vozilih v uporabi. Za prvo fazo staranja sem uporabil Jedko tekočino Metallic track burnishing fluid (sl.7), ki je proizvod španske firme Ammo by MIG, naroćite pa jo lahko v spletni trgovini miniatures.si.

Sl.7

Ker je tekočina jedka, je potrebno zaščititi roke in delovno površino. V plastično ali stekleno posodo položimo sestavljene gosinice, jih zalijemo s tekočino, nato jih s trdim čopičem ali staro zobno krtačko zdrgnemo (sl.8), saj tako odstranimo ostanke maščobe, ki je morebiti ostala od vlivanja. Glede na to, kakšen rezultat želimo, prilagodimo čas namakanja. V tem primeru sem jih obdeloval minuto, nato pa jih spral v čisti vodi (sl.9).

Sl.8

Sl.9

S tem se je postopek zaključil, gosenice (Sl.10) pa so pripravljene za nadaljne faze staranja s pigmenti in washi, kar pa bo predstavljeno v naslednji objavi.

Sl.10