Mig-21U Mongol-B JRV

Tretja verzija v moji zbirki jugoslovanskih Migov-21 je drugi dvosed. Gre za verzijo Mig-21U Mongol-B. Za njeno izdelavo sem uporabil in malo predelal maketo češke firme Kovozavody Prostejov, ki je v bistvu malo popravljen in dodelan kalup še ene češke firme R.V. Aircraft. Za predelavo sem uporabil njihovo maketo UM verzije. Predelave same po sebi niso bile zahtevne, največji problem je bil v maketi sami. Čeprav gre v bistvu za novo maketo, je ta presenetljivo slaba. Deli slabo nalegajo drug na drugega, detajli so ponekod nesimetrični ali zamaknjeni, veliko je neskladij z navodili, da ne govorim o izgledu marsikaterega detajla, ki je sploh zgrešen.
Navkljub vsem tem težavam, mi je na koncu le uspelo dobiti ven nek spodoben izdelek.
Poleg makete sem pri izdelavi uporabil kar nekaj dograditev. Odličen resinski motor ruske firme Amigo Models(zelo toplo priporočam), resinska kolesa firme Res/Kit, Pavlin resinski kokpit v Bilekovem pakiranju, kovinsko pitot cev firme Master, ki je že kar nujna, odlične nalepke firm Balkan Models, Lifthere in Begemot, ter maske firme Peewit.
Če je možnost, je bolje vzeti maketo češke firme Bilek. Čeprav je kalup iz leta 1999, pa mogoče kak detajl manj, se še vedno sestavlja malo bolje in tudi deli lepše nalegajo drug na drugega.

  • Datum
    20/01/2022
  • Kategorije
    1/72, Jugoslavija, Vojaška letala
  • Avtor
    Peter Popovič

Sorodna dela