Delavnica: Eurocopter SA-365N

Pozdravljeni!

Predstavljam vam izdelavo makete Eurocopter SA-365N. Za osnovo sem vzel Revelovo maketo, ki je prepakiran Matchbox. Ker maketi manjka kar nekaj detajlov jih je bilo potrebno dodati, da bi ustrezala originalu. Uporabiti sem nameraval tudi set nalepk Lift here 732-LH , a na koncu, zaradi različnih razlogov nisem nanesel nobene.

Gradnja se jezačela z »zračniki« na bokih. Izdelal sem jih iz pločevine , mreža pa je od oljnega filtra.

Na polovice trupa sem nalepil prozorne dele, ki sem jih kasneje z zunanje strani pobrusil in spoliral.

Gradnja se je nadaljevala v kabini, kjer sem vsebini iz škatle dodal zadnje klopi izdelane iz stirena in pasove iz alu folije. Dodelal pa sem tudi stene kabine.

Notranjost sem barval po slikah z interneta, kjer pa se slabo vidijo podrobnosti zato sem si privoščil malo umetniške svobode.

Polovice trupa in prednje vetrobransko steklo so šli skopaj brez problemov potrebna je bila le majhna količina kita. Zapolnil pa sem tudi vse panele, ker so bili preširoki.

Repni rotor sem izdelal na novo. lopatice so iz pločevine, disk pa je izbit iz debelejšega stirena. Popravil sem tudi nosilec rotorja.

Na zgornjem delu , kjer se nahaja motor sem dodal vstopnik zraka in poglobil mesti kjer sta izpuha nato pa sem ga prilepil na ostali del trupa. Po kitanju in brušenju sem na novo vrezal panele in dodal repna stabilizatorja.

Kolesne jaške in podvozje sem dodelal z malo stirena in bakrene žice nato sem podvozje pritrdil na maketo in čas je bil za barvanje.

Ker je helikopter v beli barvi sem za temeljno barvo uporabil tamiyin bel primer v spreju . Črn wash sem naredil pred nanosom bele tamiya barve in pri tem pazil da ga pri barvanju ne prekrijem v celoti.

Črte sem se odločil narediti z maskiranjem saj mi verjetno nebi uspelo nanesti nalepk tako, da bi se popolnoma prilegle površini.

Nalepke z registracijo sem natisnil sam, saj so bile originalne prevelike. Po barvanju sem nanesel še semi-gloss lak.

Za konec sem si pustil še izdelavo rotorja. Originalni deli so bili predebeli in niso zgledali realno, zato sem vse skupaj na novo naredil iz stirena.

Po barvanju sem ga nalepil na helikopter, dodal še kolesa, luči ter antene in s tem je bila gradnja zaključena.

Hvala za ogled!