Technik Museum Sinsheim, Technik Museum Speyer in Museum Stammheim am Main

25/09/2023 Muzej, Peter Popovič

4 člani društva SVM smo se 7.7.2023 odpravili na ekskurzijo v Nemčijo s ciljem, da si podrobnopogledamo 3 velike nemške tehnične muzeje. Prvi muzej na naši listi je bil Technik museum Sinsheim.Muzej se nahaja na daljnem SZ Nemčije. Odprt je bil leta 1981 in spada pod okrilje združenja Auto &Technic Museum Sinsheim e.V., ki ima v lasti tudi muzej v Speyerju, ki je bil tudi na našem spiskuobiskov.Muzej se nahaja na več kot 50.000m2 površin in je največji privatni muzej v Evropi z več kot 3000tematskimi sklopi eksponatov in več kot 1 miljonom obiskovalcev letno.V soboto, 8.7.2023 smo se že navsezgodaj zjutraj odpravili proti muzeju v Sinsheim. Že na ogromnemparkirišču smo videli kar nekaj zanimivih eksponatov.

Notranji ogled smo pričeli v prvi od 3 velikih hal.

Po prvi hali smo si nekaj eksponatov in zbirk pogledali na zunanjih površinah.

Nato pa sta sledili še preostali dve hali.

Po končanem ogledu muzeja v Sinsheimu smo nadaljevali pot proti 40km oddaljenemu Speyer-ju,kjer je tik ob tamkajšnjem letališču, lociran Technik Museum Speyer.Muzej v Speyer-ju je sestrski muzej muzeja v Sinsheim-u. Odprli so ga leta 1991. Preko 2000tematskih sklopov eksponatov se nahaja na več kot 150.000m2 razstavnega prostora v zunanjih innotranjih površinah. Pohvalijo se lahko z več kot 500.000 obiskovalcev na leto.Ob prihodu smo bili prijetno presenečeni že ob plačilu vstopnine. Ker smo ob vstopu pokazalivstopnico iz muzeja v Sinsheimu, smo dobili popust za vstop.Najprej smo si pogledali eksponate v prvem ogromnem hangarju, na poti k drugemu pa smo sipogledali še vse zunanje eksponate.

Po zasluženem počitku pa smo si v nedeljo, 9.7.2023 odšli pogledat še zadnji muzej na našempopotovanju. 205km SV od muzeja v Speyerju pa se nahaja še en manjši muzej, ki pa je za našerazmere še vedno zelo zelo velik. Museum Stammheim am Main je največji privatni muzej vojaškezgodovine v Nemčiji z več kot 250 zbirkami eksponatov, ki si jih lahko pogledamo na zunanjihpovršinah in v 4 manjših halah.Ob našem obisku je v muzeju potekala tudi razstava maket lokalnih maketarskih društev in klubov,tako, da smo poleg muzejske tehnike lahko napasli oči tudi na zelo veliko maketah, ki so bilerazpostavljene po celotnem muzeju.

Ko smo zaključili z ogledom muzeja v Stammheimu smo se že odpravili na pot proti domu, saj nas ječakalo več kot 630km poti domov.Celoten vikend smo res zelo uživali, ker so vsi muzeji res vredni ogleda in jih toplo priporočam, če seboste kaj mudili v teh koncih Nemčije. Vstopnine in cene okrepčil so seveda zelo »nemške« ampakvredne vsega, ker ti muzeji res ponujajo kaj videti.Se že veselim 3. SVM ekskurzije.Toplo priporočam.