Aérospatiale / Westland SA.341 / HT.2 Gazelle

26/05/2022 1/48, Helikopterji

Veliko denarja za malo muzike

Osnovni podatki o maketi:

  • AMP 48020
  • Aérospatiale / Westland SA.341 / HT.2 Gazelle
  • Merilo: 1:48
  • 5 oznak in barvnih shem: Britanska vojska in mornarica, Francoske zračne sile ter Avstralske zračne sile

Dolgo časa je minilo odkar se je kateri koli od “velikih” proizvajalcev podal v boj za razvoj nove Gazelle. Dolgo časa je na trgu prevladovala Heller Gazella v zelo čudnem 1/50 merilu iz 70-ih let preteklega tisočletja. Izgleda, da je to obdobje eksperimentiranja, drog in upora ljudstva proti sistemu v Franciji obrodila tudi to groovie merilo. No kakor koli že, več kot 40 let smo lahko tako sestavljali le to Gazello, zraven pa sta piskerček včasih prislonila tudi Airfix in Fujimi z Gazellami v različnih merilih. Nakar se je pozno leta 2020 zgodilo. Heller je prekinil proizvodnjo te makete. Kaj pa sedaj? Povpraševanje je še bilo, a maket nič več. In kaj se zgodi, ko je povpraševanje veliko in zaloge ni? Cene na sekundarnih trgih poskočijo. Tipično!

Tako je bilo kako leto in pol, nakar smo dobili novico da se bo Ukrajinski proizvajalec maket AMP lotil nove Gazelle v merilu 1/48. In vse je bilo spet dobro na svetu. 🙂

Moja pričakovanja glede te makete so bila dokaj visoka, saj v letu 2022 razvajeni maketarji pričakujemo, da bo nov izdelek presegel pričakovanja z noro dobrimi dreveščki delov, veliko podrobnih detajlov in morda celo kak rezinski ali fotojedkan del, ki bo dodatno obogatil celotno maketo. In zgodnje slike makete so samo še dodatno obogatile ta pričakovanja. Kako ne, le poglejte si nizko resolucijsko sliko, ki se je pojavila na spletu.

Prvi prikaz končnega izdelka, ki se je pojavil v začetku leta 2022.

Iz slike sodeč dobimo maketo, nalepke, nekaj dodatnih “rezinskih delov” in pa maske za prozorne dele. Čudovito!

Nekje februarja 2022 se je maketa pojavila le na Ukrajinskih policah za cca 30 eur + poštnina. Cena se mi je zdela zanimiva in želel sem vzeti nekaj več maket tudi za trgovino. Žal mi Ukrajinci niso dali primerne VPC zato sem moral na to Gazellco počakati še 2 meseca. Vmes se jo je že dalo dobiti na Ebayu za takrat cca 45 eur. Po dveh mesecih mi jo je končno uspelo dobiti od enega od naših dobaviteljev v EU.

Na moje nelagodno presenečenje je bila PPC – priporočena prodajna cena 69 eur brez ddv! WAW! To me je izjemno šokiralo, ker za tako maketo človek ni pripravljen plačati tako veliko denarja. A kljub vsemu, sem jo vzel. Firbec pač! Glede na videno in tudi ceno sem bil prepričan, da bo maketa trgala gate! No, ko sem jo prejel in končno odprl škatlo, pa me je oblil hladen tuš.

V sicer lepi modri škatli me je čakalo sledeče:

V škatli se v eni vreči skrivajo vsi sestavni deli, ki so lepo in skrbno zapakirani. Set vsebuje:

  • plastične dele
  • prozorne plastične dele
  • 3D print motorja, zadnjega rotorja in zračne mreže na desni strani helikopterja
  • 3D nalepke za instrumente v kokpitu
  • maske za prozorne dele
  • navodila za sestavljanje

Na papirju se sliši super, v praksi pa je vse prej kot to. Pa začnimo z najboljšimi deli te makete. To so izvrstne 3D tiskane nalepke za kokpit. Tega priznam še nisem videl in me res zanima kako se obnesejo. Škoda le, da sama maketa v osnovi ne omogoča odprtja kabine. Sledijo izjemno lepo natisnjene nalepke in pa izrezane maske za okna. Nato sledijo 3D natisnjeni deli motorja in zadnjega rotorja. Tu se že kažejo prvi znaki pomanjkljivosti. Detajl sicer je prisoten a je zelo plitek in na določenih delih se kar izgublja. Še posebej pri simulaciji mreže na zračniku. Sledijo dokaj dobri prozorni deli a se že tu človek začne spraševati, kje je ta premium del makete za katerega sem moral plačati toliko denarja? Ko končno pogledamo samo plastiko in detajle se hitro zavedamo, da je oseba, ki je postavljala MPC morala spiti ogromno Vodke. 🙂

Kot prvo, ni ga dela katerega ne bi bilo potrebno očistiti odvečne plastike. Sama plastika po občutku ni slaba, a se detajli kar izgubljajo v njej. Za kokpit detajle bi lahko celo rekel, da so ok, ampak zunanje površine, ki so najbolj vidne, te pa so za sloze, ki se zlivajo v reko.

Maketa te prisili v popravke in predelave, ker drugače bo končni izdelek videti precej igračkast. Ne bom se spuščal v detajle in pravilnosti makete, ker roko na srce obstaja 16 variant te Gazelle in vsak proizvajalec je malo prikrojil osnovni model za svoje potrebe.

Tista Gazella o kateri veliko Slovenskih maketarjev sanja pa je tale:

Gazella SA341 iz Vojaškega muzeja v Pivki.

Da dosežemo to varianto, bo pri osnovni AMP Gazelle potrebno precej predelave. Poleg tega pa bo potrebno izdelati še nalepke, ki tu notri niso priložene.

Oznake, ki jih lahko najdemo za AMP Gazello pa so:

In kot sem omenil, nalepke so res dobre.

Žal pa kot celota, ta maketa ne prinese veliko. Kot potrošnik sem pripravljen plačati več denarja za maketo, če le ta doprinese veliko v zameno. V tem primeru sem pričakoval izjemno kvaliteto in dele, ki pašejo skupaj brez težav, dele, ki imajo bogastvo detajlov, prozorne dele, ki so kristalno čisti, rezinske dodatke, fotojedkane bombončke in pa seveda nalepke ter premium navodila. Tu pa so premium le 3D natisnjeni instrumenti kokpita. Ostalo pa je žal tako tako.