Delavnica: de Havilland DH.128 Sabre Tooth RAF

onovno vam predstavljam izdelavo makete letala po svoji lastni zamisli v merilu 1:72. Maketa sodi v kategorijo WHAT-IF…torej »Kaj bi bilo, če…«

Maketa predstavlja lovsko-bombniško reaktivno letalo britanske proizvodnje, ki so ga uporabljali v 2. Sv. Vojni. Bolj podrobno zgodbo o letalu si lahko preberete v Galeriji.

Najprej sem se lotil dodelave kokpita, ker je bil pri prvotni maketi v bistvu neobstoječ. Nekaj detajlov sem poudaril z uporabo plehcev, nekaj pa je bilo narejenih v samogradnji iz plastike in stirena.

Obenem sem se lotil tudi izdelave reaktivnih motorjev. Izdelal sem jih it rezervoarjev Revell-ovega Miga-21 v merilu 1:32, detajle notranjosti pa sem prikazal z uporabo plehcev iz ostankov.

Ko sem motorje enkrat prilepil na krila sem se lotil obsežnega kitanja spoja in preoblikovanja le-tega v pravo obliko.

Sledila je izdelava vse treh kolesnih prostorov. Najprej sem izdelal kolesni prostor za nosno kolo. Del kolesnega prostora je ostanek Bilekovega Miga-21, del pa sem ga dodelal.

Sledila je izdelava kolesnih prostorov v krilih. Najprej sem s šablono zarisal pozicijo prostora…

…nato sem z svedri izvrtal osnovno obliko…

..jo odstranil in stranice spilil in zbrusil v pravo obliko…

…nato pa izdelal še notranje stene in vse še pokital.

Ko sem pripravljal glavni krili za lepljenje na trup je bilo potrebno zelo veliko dry-fittinga in dodajanja materiala na spoj, da sem dobil krila v pravo pozicijo.

Sledilo je lepljenje nosu, ki sem ga vzel od Italerijevega F/A-18 in sem ga na enem delu toliko razširil, da sem lepo sklada z sprednjim delom Mosquita. Seveda sem notri dodal še nekaj svinčenih uteži, da maketa ne bi sedala na rep.

Kanarde sem naredil iz višinskih stabilizatorjev Airfix-ovega Mosquita, katerim sem dodal podaljške iz predelanih stabilizatorjev Bilekovega Miga-21.

Smerni stabiloizator je od Revellovega Supermarine Walrusa, ki sem mu malo spremenil obliko in ga tudi povečal za nekaj milimetrov.

Prilepil sem zasteklitev in jo pomaskiral.

Kolesne jaške sem še dodelal z nekaj stirena in vrvice.

Celo letalo sem pobarval z črnim primerjem kar zelo olajša delo pri barvanju kamuflaže.

Prilepil sem še izpuhe reaktivnih motorjev. Vzel sem jih od ICM-ovega Miga-29 in z nekaj predelave gredo prav lepo skupaj.

Preden sem se lotil barvanja kamuflaže sem pobarval še kolesne prostore.

Izdelal sem še oba prostora za topove ob stranicah nosu.

Za preshading sem po sredini panelov po celem letalu nanesel belo barvo…

…nato pa sem se najprej lotil barvanja sivega odtenka…

…nato pa še olivno zelenega odtenka. Prvič sem kamuflažo delal freehand (brez uporabe šablon oz. maskiranja) in je izpadla prav čudovito.

Za barvanje spodnjih površin pa sem meje označil z UHU-tackom.

Vse sem nato polakiral z gloss lakom in nanesel še nalepke firme DK Decals, ki so se odlično obnesle.

Po nalepkah sem vse še enkrat polakiral, naredil wash, malo weatheringa, prilepil še podvozje, lopute, topove in vse še zadnjič polakiral…

…samo še odstranil sem maske z zasteklitve in de Havilland DH.128 Sabre Tooth je bil končan.

Pri gradnji te makete sem res užival, ker sem se na njeno izdelavo pripravljal že kar nekaj časa. Z končnim izdelkom sem res zadovoljen. Vmes sem imel nekaj težav pri izdelavi, ampak mi jih je uspelo kar dobro rešiti.

Hvala.