Delavnica: Ford T ambulance, RPM 1/72

Gre za maketo vsem znanega Fordovega modela T, v izvedbi reševalnega vozila iz 1. svetovne vojne.. Proizvaja jo RPM in je v merilu 1/72. Narejena je bila z namenom, da se preizkusim še v čem drugem, kot izdelavi letal. Vanjo pa tudi približno nisem imel namena vložiti toliko dela, kot se je izkazalo na koncu.

Začel sem s čiščenjem in kitanjem delov, ki so zahtevali kar nekaj dela.

Prednji del sem dodelal. Uprabil sem vlečeno plastiko (stretched sprue), ki sem jo zalepil s Tamiyinim extra thin lepilom.

Iz stirena sem naredil nove stranice, kar je zahtevalo veliko manj dela, kot če bi brusil in kital originalne. Tudi rezultat je veliko boljši.

Nekaj detajlov sem dodal v kabini, podvozje pa sem v celoti naredil na novo. Za izelavo sem uprabil stiren, razvlečeno plastiko in aluminij od pločevinke. Edini originalni del je “motor”.

Na zunanji strani sem dodal še nekaj malenkosti, znotraj pa izdelal še klopi. Tudi kolesa so bila deležna olepšav.

Maketo sem barval z revelovimi barvami. Najprej sem vse skupaj pobarval v črno, nato pa začel nanašati sivo-modro barvo in sicer tako da so bili sloji barve debelejši na izpostavljenih mestih in tanjši v kotih. Barvi sem dodal nekaj kaplijic bele in še dodatno pisvetlil nekatere dele. S tem sem ustvaril sence in razbil monotonost. Vsaj plan je bil tak.

Nalepke so bile nanešene na gloss lak, vendar sem kljub temu imel težave s srebrenjem čeprav sem uporabil mehčalec nalepk. Problem sem odpravil šele z počasnim nanašenjem nitro razredčila, ki je nalepko rahlo raztopilo tako da se je prilegla na podlago. Po vsem tem sem maketo ponovno prelakiral z svetlečim lakom in naredil wash. Uporabil sem mešanico suhih pastelov različnih rjavih odtenkov, vode in detergenta za pomivanje posode.

Za izdelavo zemlje na podlagi sem namešal zemljo in lepilo za les. S to mešanico razredčeno z vodo pa sem tudi umazal maketo. Na koncu sem še vse skupaj prelakiral z mat lakom in maketa je bila končana.

V planu je bil hiter projekt, ki pa se je zavlekel, saj maketa kar kliče po izbolšavah. Z nekaj dela se da narediti lep izdelek in jaz sem s svojim zelo zadovoljen.

Hvala!