HELIKOPTER GAZELLE IN DIORAMA GOLTE, AIRFIX

Diorama, katera predstavlja prebega helikopterja znamke Gazela iz Jugoslovanskega vojnega letalstva na Golte dne 28.junija 1991 med osamosvojitveno vojno za Slovenijo. Na Golteh so jo pripadniki enote Teritorialne obrambe skrivali ter jo označili z napisom 001 TO Velenje.

Maketa helikopterja je od proizvajalca Airfix, kateri je že starejši izvod in kupljena v letalskem muzeju na Malti. Pri pregledu vsebine je bilo ugotovljeno da so bili nekateri delčki neuporabljeni, prav tako so bile nalepke že uničene. Posamezni neuporabljene delčke sem moral nadomestiti s samogradnjo, prav tako posamezni detajli.

Prav tako je bilo kar nekaj kitanja, vendar brez tega žal ne gre. Maketa je pobarvana z akrilnimi barvami Revell. Nalepke sem uporabil od znamke Blue Rider, katere pa niso preveč kvalitetne vsaj velike težave nastanejo prav na neravnih površinah.

Pri diorami sem dodal tri figurice znamke proizvajalca Zvezda, ki so mi ustali še od prejšnjih projektih.

Diorama je na osnovi lesene plošče na katero so nalepljene tanjše lesene plošče, da je teren razgiban. Nato sem vse zalil z lesenim belim lepilom ter na njega dal posip (za zemljo). Posip sem nato pobarval z raznimi akrilnimi barvami znamke AMMO Mig Jimenez. Ko sem bil zadovoljen s prikazom zemlje sem počasi pričel z nasipi statične trave razne velikosti. Ko je bilo to zadovoljivo sem postavljal razne grmičke.

Nato so prišla na vrsto drevesa. Za drevesa sme se kar poslužil s osnovo debla znamke Woodland Scenic in sicer za iglavce ter listavce. Te osnove ročno oblikuješ glede krošnje. Da sem naredil bolj košato krošnjo sem uporabil rjavo statično travo, katera je prikazala še več dodatnih vejic. Sledilo je barvanje stebra.

Nato pa še razni zeleni posipi za listavce ter statična zelena trava za iglavce. Ker je bil helikopter pokrit z zaščitno prevleko, sem se le te lotil z gazo, katero sem prepojil z belim lepilom. Ko je bila narejena oblika in zadeva posušena pa sem jo pobarval in na njo dal malo imitacije listja.

Vse skupaj pa je pokrito s steklenim pokrovom. Z izdelkom sem zelo zadovoljen še posebej, ker je del zgodovine. Leta 2022 sem ta izdelek poklonil muzeju Park vojaške zgodovine Pivka.

Krajši filmček o gradnji si lahko ogledate na YouTube- kanal MM Marko

  • Kategorije
    1/72, Diorame, Helikopterji, Jugoslavija, Samogradnja, Vojaška letala
  • Avtor
    Marko Mav

Sorodna dela