VNH-90 JRV

Ker sem se do sedaj predstavljal samo z letali, sem se tokrat lotil zelo zahtevnega projekta helikopterja. Ker sem naredil že oba projekta Novega Aviona, sem se sedaj odločil, da prikažem še projekt večnamenskega vojaškega helikopterja, ki je bil prav tako planiran v naši bivši skupni državi, pa enako kot Novi Avion, tudi ta ni nikoli zaživel.
VNH-90 naj bi imel kar nekaj komponent podobnih, če ne celo enakih, kot Super Puma in Cougar, saj je bil celoten njegov koncept na slednjih tudi baziran. Kokpit naj bi bil baje identičen. Najbolj pa naj bi se razlikoval od Pume zaradi dvižnih vrat na zadnjem delu trupa. Pri celotnem projektu smo imeli veliko pomoči iz Francije, ki naj bi seveda tudi dobavila večino pomembnih komponent za helikopter, med drugim tudi oborožitev.
Za predelavo v VNH-90 JVR sem si izbral Italerijevo maketo AS.332 Super Pume. Maketa je dobra osnova za predelavo, saj je večinoma že prave oblike in tudi kakovost je zelo dobra. Seveda me je čakalo zelo veliko predelav. Kokpit je edini del makete, ki je ostal skoraj brez predelav razen malo dodelanih detajlov. Ker sem se odločil prikazati helikopter s spuščeno dvižno rampo sem mu moral narediti tudi celotno notranjost, ki je drugače pri tej maketi ni. Veliko dela me je čakalo tudi z rotorjem in elisami. Puma ima 4-krakega, VNH-90 pa naj bi imel 5-krakega. Tako sem temeljito predelal elise z Mil Mi-24, da sem dobil pravo obliko. Predelav in dodelav je bilo še ogromno, da sem na koncu dobil točno tak helikopter, kakršnega sem želel.
Prikazal sem ga kot “What if…” 4 prototip, ki je bil preizkušen v konfiguraciji jurišnega helikopterja z temu primerno oborožitvijo in dvema raketama Matra Magic za samoobrambo.
Maketo priporočam malo bolj izkušenim maketarjem, ker je vseeno potrebne več spretnosti za njeno izdelavo, a na koncu se iz nje dobi lepo maketo Super Pume, za izdelavo VNH-90 je pa seveda zelo dobra osnova za vse, ki bi želeli še sami imeti doma v zbirki maketo tega nam nesojenega helikopterja.

DATUM: 04/2020

  • Datum
    04/16/2020
  • Kategorije
    1/72, Diorame, Helikopterji, Jugoslavija, Vojaška letala
  • Avtor
    Peter Popovič
  • Italeri 1:72 VNH-90 JRV

Sorodna dela