Delavnica: A-109LUH

By: Peter Popvič

V tokratni delavnici bom predstavil izdelavo resinske makete helikopterja Agusta A-109LUH v oznakah južnoafriškega letalstva. Gre za maketo proizvajalca Scaleworx Resin iz Južnoafriške Republike. V bistvu gre to za popravljeno, dopolnjeno in v resinu odlito maketo proizvajalca Revell, kateri pa jo sicer ponuja v klasični brizgani tehniki. Ker sem vedno želel narediti južnoafriški primerek je bila Scaleworxova maketa edina izbira. Revellova maketa pa mi bo služila zraven za dopolnitev in zamenjavo resinskih delov s plastičnimi, kjer bo to mogoče, ker gre v bistvu za identični maketi. Bom pa zraven uporabil tudi nalepke še ene južnoafriške firme MAV Decals.

Ker ima ta maketa OGROMNO zračnih mehurčkov v vsakem delčku in jih bo veliko neuporabnih, sem se najprej lotil popravila notranjosti. Z uporabo kita in primerja sem zapolnil vse luknjice in jih pobrusil, da sem dobil kolikortoliko ravno površino za nadaljno obdelavo. Vacform zasteklitve iz škatle sem zavrgel, ker so zanič in sem raje uporabil stekelca od Revellove makete. Nekaj pa sem jih dodal iz zaloge odpadnih delov. Okna sem potem še pomaskiral.

Sledila je izdelava notranjosti.

Nato sem že lahko skupaj zlepil trup. Potrebnega pa je bilo kar nekaj kitanja, da sem vse spravil v pravo obliko.

Nato sem odrezal stran smerni stabilizator in ga zamenjal v Revellovim, ki je bil boljši. Prav tako sem raje uporabil Revellove višinske stabilizatorje.

Sledila je izdelava elis. Večino resinskih delov sem zavrgel, ker so neuporabni in sem raje popravil plastične.Enako sem naredil pri podvozju. Zaradi zelo slabega nameščanja prozornih površin in nešteto problemov z obdelavo sprednjega dela helikopterja, sem se tudi odločil, da bom helikopter predstavil pokritega z zaščitnimi ponjavami. Izdelal pa bom tudi vse preostale zaščite na helikopterju.

Tako približno naj bi izgledal z vsemi večjimi zaščitami pritrjenemi.

Nato sem se lotil izdelave vseh večjih in manjših anten in senzorjev, ki jih ta helikopter ima. Nekaj sem jih deloma lahko uporabil iz škatle, ostale pa sem naredil v samogradnji.

Sledilo je maskiranje in barvanje glavnega rotorja in elis.Nato pa barvanje kamuflaže na helikopterju. Najprej malo preshadinga…

…in nanos prve, najsvetlejše barve,…

…kateri je sledilo maskiranje…

…pred nanosom še preostalih dveh.

Sledil je nanos laka, ter zelo minimalen wash na samo par delih makete(južnoafriški primerki so res zelo čisti) in odstranitev mask. Pritrdil sem še celotno podvozje.

Sledil je še nanos nalepk, ki so se odlično obnesle in pritrditev vseh ponjav in zaščit. Za dodatno popestritev sem uporabil še nekaj PE »Remove before flight« trakcev, ki so zelo lepo popestrili maketo. In tako je bil helikopter končan.

Sedaj pa še izdelava diorame zanj. Najprej sem pripravil podstavek in ga primerno pokital in zbrusil.

Ga dal v primer.

Se malo igral z raznimi barvami, da sem naredil malo preshadinga.

Nato sem vse pobarval.

Sledilo je maskiranje in risanje rumene črte.

Vse sem nato polakiral in še enkrat pomaskiral osrednji del, kjer bo predstavljena maketa.

Ostalo pa sem pobarval z črno barvo. Za konec sem v samogradnji naredil še zagozde za kolesa in vlečni drog in jih pritrdil na podlago.

KONČNI IZDELEK!

Navkljub vsem težavam in dejstvu, da sem moral skriti celotni sprednji del helikopterja, sem z končnim izgledom makete zelo zadovoljen. Vse v samogradnji narejene dograditve so lepo polepšale izgled makete in naredile prikaz realnega dogodka (ponavadi zgodaj zjutraj) na airshowih še malo bolj verjetnega.