Delavnica: Italeri VNH-90 JRV (AS-332 Super Puma)

By Peter Popovič

Tokrat vam v delavnici predstavljam izdelavo nikoli realiziranega projekta večnamenskega helikopterja naše bivše skupne države VNH-90 v merilu 1:72 . Za njegovo izdelavo sem izbral 2 maketi, ki sem ju imel namen skombinirati ampak to na koncu ni bilo potrebno, zato sem za predelavo uporabil samo Italerijevo maketo AS 332 Super Pume.  Je klasična brizgana maketa z veliko in dobrimi detajli, ki pa meni niso nič pomagali, ker sem maketo na koncu popolnoma predelal. Za pomoč sem uporabil še nekaj oborožitve iz aftermarket setov, topovske cevi firme Master in odlične nalepke firme Balkan Models.

Najprej sem odrezal zadnji, spodnji del trupa, ker bo imel ta helikopter dvižno ramo in bo potrebo zadnji del temeljito predelati.

Trup sem moral tudi podaljšat za par milimetrov, zato sem ga prerezal takoj za kabino.

Ko sem spravil trup na pravo mero sem se lotil še izdelave notranjosti.

Po prvem nanosu primerja je vse izgledalo še zelo grobo ampak sem bil na pravi poti.

Ker pri tej maketi Super Pume ni bilo nobene notranjosti tudi notranji deli niso lepo nalegali drug na drugega. Zato sem izdelal robove po stropu in tleh tovornega prostora.

Notranjost končana in pripravljena za sestavljanje in lepljenje.

Her ima Super Puma 4-krako eliso, VNH-90 pa 5-krako sem vzel eliso z mojega starega Mil Mi-24D in jo temeljito predelal.

Odločil sem se, da bom izdelal jurišno verzijo helikopterja, zato sem moral narediti tudi nekaj oborožitve. 4 lanserji so resinski firme CMK, raketi Matra Magic sta iz Italerijevega seta dodatne oborožitve, zabojnika s topom pa sta samogradnja iz starih gorivnih rezervoarjev Revellovega A-4 Skyhawka v merilu 1:100. Topovski cevi na zabojnikih sta struženi od firme Master.

Tudi nos helikopterja je potreboval veliko predelav. Najprej sem ga podaljšal in mu spremenil obliko s pomočjo Milliputa

Višinska stabilizatorja sta predelana stabilizatorja Hobby Boss-ovega Mil Mi-8 v 1:72

Stranska krilca sem vzel z prastarega Italerijevega Mil Mi-28 in jih temeljito predelal.

Ko sem bil enkrat zadovoljen z izgledom helikopterja sem mu najprej vrezal panele, dal celega v primer in nato naredil še preshading.

Najprej sem pobarval spodnje površine nato pa še prvi del kamuflaže. Obenem sem se pa tudi že lotil izdelave treh figur.

Sledila je še druga barva kamuflaže.

Po sloju laka so sledile nalepke.

Nato pa malo chippinga, še en sloj laka in wash.

Ker je bil helikopter v bistvu končan razen par malenkosti sem se lotil še izdelave diorame. Najprej sem pobarval robove v črno.

Nato sem pomaskiral robove diorame.

S svinčnikom sem vrisal robove betonskih plošč.

Vse robove sem potem vrezal.

Vse sem dal v primer…

…nato pa pobarval del plošč z prvo barvo…

…in del še z drugo.

Vse sem polakiral in narisal še črto.

Na koncu sem vse še enkrat polakiral in naredil wash.

Končni izgled plošče.

Za konec sem moral dokončati še figure in nekaj dodatne opreme za dioramo.

Tako pa izgleda končni izdelek.

Celotna izdelava makete je bila zelo zahtevna in dolgotrajna, saj sem vse predelave ugotavljal sproti med gradnjo. S končnim izdelkom sem pa zelo zadovoljen.

Hvala.