Delavnica: L-13 Blanik

Najprej lep pozdrav. Tokrat vam bom predstavil krajšo delavnico makete letala L-13 Blanik, proizvajalca Azmodel, v merilu 1/48. Sama maketa je bila za moje standarde sestavljena hitro, saj sem vsega skupaj porabil okoli tri tedne, namen pa je bil, narediti maketo za razne razstave, ter tako malo popestriti mize z ne tako običajnim letalom. Prav tako sem iz istega razloga izbral tudi takšno barvno shemo. Najprej slika vsebine škatle in že takoj se opravičujem za listek ter vizitko na slikah, vendar slike so bile objavljene tudi na spletnem tekmovanju Scalemodel Trophy.

Ker gre za short run maketo je bilo potrebno kar nekaj kitanja ter čiščenja odvečne plastike na delčkih.

Sama notranjost letala je dokaj preprosta, mogoče še največji izziv predstavljajo lesena tla. Se pa ne glede na to, da sem se odločil za zaprto kabino še vseeno ogromno vidi v notranjost.

Sem pa bil malce razočaran nad prileganjem zasteklitve, saj je bilo potrebno kar nekaj kitanja spredaj na nosu letala, ki pa za seboj seveda potegne tudi poliranje zasteklitve. Steklene dele sem zamaskiral s pomočjo maskirnega traku ter maskola.

Sledilo je barvanje, ki pa je bilo prav poseben izziv na tej maketi in ravno tu sem porabil največ časa. Najprej sem vse potrebne dele prebarval z oranžno barvo. Sledilo je maskiranje ter barvanje v črno, da sem ponazoril mejo med oranžno barvo ter aluminijem. Hkrati pa je bila čna barva tudi podlaga za aluminij. Uporabil sem Gunze, Tamiya in Alclad barve.

Po barvanju so sledile še nalepke, ki so po mojem mnenju najboljša stvar te makete, saj so zelo tanke in se krasno prilegajo. Po nalepkah pa seveda še Gunze polmat lak.

Hvala za ogled