Delavnica: Eduard 1/72 Mig-21 PFM JRV

Moj 5 dokončani Mig-21 je druga lovska verzija, ki smo jo uporabljali v našem bivšem vojnem letalstvu. To je verzija Mig-21PFM.

Za izdelavo sem uporabil novo maketo proizvajalca Eduard. Gre za visoko kvalitetno maketo z ogromno detajli, zelo dobrim naleganjem delov in presenetljivo nizko nabavno ceno. Iz te makete lahko že začetnik naredi res dober končni izdelek. Izkušeni maketar pa lahko že z malo več dela dobi ven odlično tekmovalno maketo. Ker sam želim iz vsake makete dobiti ven čim boljši izdelek, sem si pri gradnji tudi tokrat pomagal z kar nekaj dograditvami, ki so zelo lepo izboljšale končni izdelek.

Tudi tokrat sem uporabil resinski motor firme Amigo models, resinski katapultni sedež firme Pavla, Eduardov set fotojedkani h delov in maske, Reskit resinska kolesa, Master stružena pitot cev, 3D printana lestev za pilota firme LP models in odlične nalepke firm Lift here in Begemot.

Edino večje popravilo, ki sem se ga lotil je popravilo nosnega konusa. Ker je ta v škatli preveč ploščat na koncu, sem konec prevrtal, notri prilepil zelo tanek kos plastike, vse zalil z sekundnim lepilom in na koncu vse pobrusil v pravo obliko.

Celoten postopek barvanja in sestavljanja je potekal zelo hitro in brez težav. Najprej sem dokončal kokpit, ki je zelo lepo sedel v trup…

…in resinski motor, ki je tudi presenetljivo lepo sedel v trup brez najmanjših težav.

Sledilo je lepljenje grbe in vseh kril in stabilizatorjev.

Sledilo je že barvanje. Najprej sem celotno letalo pobarval z temeljno barvo…

…potem sem pobarval spodnje površine…

…ki sem jih nato zaščitil, da sem lahko pobarval še prvo barvo zgornje kamuflaže.

Sledil je sloj laka, da sem začel maskiranje še za drugo barvo kamuflaže. Prehode med barvama in meje sem pomazoril z UHU tac-om.

Preostali del pa sem zaščitil z maskirnim trakom.

Po nanosu še druge kamuflažne barve…

…sem odstranil maskein vse še enkrat polakiral.

Malo sem predelal tudi podtrupni gorivni rezervoar, kateremu sem malo popravil panele in predvsem krilca.

Potem sem se lotil nanosa nalepk.

Sledil je sloj laka in rahel wash, ker je bilo letalo samo par let v maskirni shemi in je bilo lepo vzdrževano. Nato sem se že lotil lepljenja podvozja.

Za podvozjem sem prilepil še rezervoar, raketi, vse lopute in male antene.

Za popestritev sem v samogradnji izdelal še zloženo ponjavo za zasteklitev, ter pobarval in malo postaral 3D printano lestev za vstop v kokpit.

Končni izdelek!

Eduardove verzije Migov-21 v merilu 1:72 so najboljša izbira v tem merilu in jih res priporočam vsakemu, ki si želi imeti to letalo v svoji zbirki. Sam sem pri izdelavi te makete res užival.

Hvala.