Delavnica: Novi Avion

V tokratni delavnici vam predstavljam ponovno izdelavo Vodlanove makete Novega Aviona – Koncept 001 v merilu 1:72. Tokrat sem se izdelave lotil drugače kot prvič. Večino makete sem raje izdelal kar v samogradnji.
Maketa sama je sestavljena samo iz osnovnih delov letala. Za kakršnekoli detajle je potrebno poseči po ostankih starih maket ali pa se lotiti samogradnje. Sam sem se odločil, da bom poleg samogradnje uporabil set kovinskega podvozja, ki je sicer namenjen za letalo Mirage III(pa sem potem od tega uporabil samo eno ali dve malenkosti – pa še to pri izdelavi zračnih zavor na trupu) in kovinsko pitot cev proizvajalva Master, ki je sicer namenjena za letalo Mig-25.


Najprej sem naredil notranjost kokpita. Uporabil sem resinski sedež in inštrumentno ploščo iz ostankov, vse ostalo je samogradnja.

Nato sem zlepil skupaj stranice trupa. Izkazalo se je, da sta kar pošteno zamaknjeni.

Nato sem v trup nalepil kad z sedežem za pilota(inštrumentno ploščo sem nalepil kasneje).

Iz stirena sem povečal višino letala, tam kjer pride zasteklitev, in vse pokital.

Na novo sem naredil jašek za nosno kolo.

Potem sem naredil še jaška za glavni kolesi.

Dokončal sem kokpit.

Naredil ali popravil sem še vsa krila in krmilne površine. Naredil sem jim tudi vodila za lažjo in bolj trdno pritrditev.

Odločil sem se, da bom naredil še odprte zračne zavore na trupu.

Ker sem tokrat krila naredil sam iz stirena sem se odločil, da bom uporabil kar isto podvozje iz plastike, ki sem ga sicer uporabil že pri prejšnjem projektu. Sem ga pa zato bolj ojačal.

Ker sem večino detajlov že naredil oz si jih pripravil za kasneje sem letalo pobarval z temeljno barvo in ga že zlepil skupaj.

Najprej sem se lotil spodnje strani letala. Naredil in prilepil sem mu nosilce za orožje in gorivni rezervoar, pobarval kolesne prostore in jih pomaskiral, ter nato že naredil preshading.

Potem sem spodnjo stran letala še dokončno pobarval.

Še zgornja stran. Preshading, prva barva, maskiranje, druga barva.


Na spodnjo stran sem nalepil še nalepke in prilepil podvozje.

Pobarval še nosni konus, in dokončal zgornjo stran letala.

Prilepil sem še zračne zavore in ponjavo za prekritje kokpita.

Prilepil sem še oborožitev.

Za popestritev podstavka/diorame sem naredil še zaščiti za vstopnik in izpuh letala, gasilni aparat, še eno ponjavo za zaščito letala na tleh in na novo pobarval dva pilota.


Za konec sem še razstavil dioramo prejšnjega projekta, jo malo zmanjšal, vse lepo očistil, na novo pokital, zbrusil in pobarval.

Diorama je tako končana.

Tako pa je izgledal prvi projekt.

S končnim izdelkom sem zelo zadovoljen saj sem vanj vložil res veliko dela.