Korak za korakom: Ponazoritev morja

Pri tem projektu sem želel prikazati maketo jahte pri plovbi. Gre za maketo Luxury Yacht 108ft proizvajalca Revell v merilu 1:72.

Na začetku izgradnje sem si na kanalu YouTube ogledal nekaj predstavitvenih filmov pravega plovila med plovbo. Za osnovo makete sem vzel stirodur (stirodur je veliko lažje obdelovati kot stiropor, saj se ne drobi) in izdolbil z nožem luknjo za trup ladje ter osnovo za valove. Stirodur sem prilepil na iverno ploščo.

Ko sem dobil željeno obliko valov sem celotno površino oblepil s toaletnim papirjem in lepilom za les pomešanim z vodo.

Robove makete sem oblepil s starimi navtičnimi kartami, pobarval vodno površino s temeljno modro barvo in vse skupaj pritrdil na črno MDF ploščo.

Največji iziv je bila izdelava realistične izpodrinjene vode (morske pene) ob jahti. Postopek je sledeč. Na leseno ploščo sem prilepil aluminijasto folijo, ki se uporablja pri peki. Filter za akvarij sem razporedil po površini. Celoten filter sem pokapal z Mod Podge in s prstom pritiskal (»tapkal«) po površini dokler nisem dobil željenega volumna.

Ko se je filter posušil je ostal prožen in sem ga lahko oblikoval in poljubno rezal.

Narejeno morsko peno sem razrezal in pritrdil s pomočjo lepila za les na vodno površino s pomočjo bucik, ki sem jih kasneje odstranil.

Ko se je lepilo posušilo in je bila tekstura morske pene pritrjena na površino sem celotno površino svetlil in temnil z zračnim čopičem. Peni pa sem dodal še nekaj turkizno modre in zelene barve.

Nato pa sem celotno površino premazal s prozorno teksturno pasto.

Površina je ob nanosu bele barve, a se v roku 24 ur posuši in nastane prozorna. Pasta je na osnovi vode, zato jo lahko poljubno redčimo. Postopek sme ponovil večkrat, dokler nisem dobil željeno debelino.

Maketo jahte sem pritrdil na podlago. Vse anomalije med plovilom in vodno površino sem zapolnil z morsko peno in teksturno pasto. Ker pa je na jahti na nekaterih delih tudi voda sem uporabil Wet effects, ki sem ga postopoma dodajal s čopičem.

Končano maketo si lahko ogledate na: https://www.svm.si/portfolio/revell-luxury-yacht-108ft/
Lep maketarski pozdrav.