Delavnica: Saab J25 Odin Swiss AF

V tokratni delavnici vam predstavljam izdelavo makete letala po svoji lastni zamisli v merilu 1:72. Sestavil jo bom iz starih, uničenih maket, ki so se mi nabrale v desetletjih, in jih sicer uporabljam kot donatorje rezervnih delov za svoje redne projekte. V mednarodni maketarski skupnosti se je za makete sestavljene iz delov raznih različnih maket prijel izraz KITBASH. Seveda pa to pomeni, da obenem maketa sodi tudi v kategorijo WHAT-IF…torej »Kaj bi bilo, če…«

Maketo sem si zamislil kot produkt švedskega koncerna Saab, z imenom J25 Odin, ki naj bi ga skonstruirali med 2. Svetovno vojno in izvozili tudi v Švico. Celotno zgodbo sem opisal že v galeriji, kjer si jo lahko tudi preberete.

Gradnjo sem začel z izgradnjo kokpita in osnovnim delom trupa Revellove makete Messerschmitta Bf 109 G-10. Nos sem mu razširil in nanj prilepil močno zožan motorni del Italerijevega Fw 190 D-9, odrezal rep in nanj prilepil rep Revellovega Hawker Tempesta Mk.V, ter vse lepo pokital oz. preoblikoval z uporabo Milliputt-a.

Krila sem prav tako vzel od Tempesta in jim malo zmanjšal površino. Ker sem očitno desno spodnjo polovico kril porabil pri enem mojih prejšnjih projektov, sem jo naredil v samogradnji, vključno z kolesnim prostorom.

Krila sem nato prilepil na trup…

…ter vse dobro pokital in zbrusil.

Prilepil sem zasteklitev in jo pomaskiral. Ter tudi višinska stabilizatorja od Fw 190.

Zakrilca sem odrezal za bolj realističen prikaz.

Nato sem se lotil izdelave nosilcev oborožitve. Odločil sem se, da bom prikazal letalo v konfiguraciji lovskega bombnika, oboroženega z tremi nemškimi 250kg bombami(donatorja sta Revellova Bf 110C), ter 2 podkrilnima rezervoarjema, katera sem konkretno predelal iz Hawker Tempestovih. Zraven pa se že vidi set kovinskih cevi mitraljezov firme Master, ki sem jih imel odveč.

Krila navrtana in cevi že prilepljene.

V desno krilo sem prilepil še kovinsko pitot cev(namenjeno za F-5 Tigra), ter pobarval letalo z temeljno barvo. Seveda sem moral še večkrat letalo zbrusiti in na novo pobarvati, da sem dobil površino, kakršno sem želel.

Potem sem z črno naredil preshading in nato večino letala pobarval z zeleno, smerni stabilizator pa z rdečo. Izpuhe motorja pa sem pobarval v različnih kovinskih odtenkih za boljši realizem.

Kolesne jaške sem pobarval v odtenek sive, ter nato celotno letalo polakiral.

Odločil sem se, da ga bom prikazal v oznakah švicarskega vojnega letalstva. Uporabil sem nalepke Italerijevega F/A-18C Horneta iz zaloge starih nalepk.

Kokarde sem dodal tudi na spodnjo stran kril.

Ker sem se odločil prikazati letalo v zelo izrabljenem stanju sem naredil kar konkreten chipping po celotnem letalu. Po celotnem podvozju sem naredil kar močan wash, ter konkretno ponazoril saje iz izpuhov motorja in močno ponazoril sledi smodnika iz vseh krilnih mitraljezov. Nato pa sem prilepil še celotno podvozje(prav tako od Hawker Tempesta, le kolesi sta od Revellovega F-82G Twin Mustanga) in vso podkrilno oborožitev.

Vse že prilepljeno na svoje mesto.

Maketa končana, sedaj pa še podstavek zanjo.

Najprej sem skupaj zlepil 4 lesene plošče…

…in jih nato pobrusil.

Robove sem nato pobarval z črno barvo in jih polakiral.

Potem pa sem se lotil izdelave osrednjega dela podstavka. Po robovih sem vse pomaskiral, na osrednji del pa sem z belim lepilom prilepil sloj prahu, da sem ponazoril zemljo.

Sledil je nanos prvega odtenka rjave barve…

…ter nato še drugega.

Vse sem nato polakiral in nato prilepil še najbolj fino travo.

Potem sem prilepil še bolj grobo travo, ter na koncu še ščetine pleskarskega čopiča, ki ponazarjajo visoko travo. Slednje sem lepil z sekundnim lepilom.

Sledilo je barvanje trave v različnih odtenkih, ter nekaj popravkov. Za konec sem dodal še nekaj pigmentov zemlje za popestritev.

Odstranil sem še maske…

…postavil maketo na podstavek in dobil KONČNI IZDELEK.

Celotna gradnja je bila zelo zabavna in zanimiva. Preizkusil sem tudi nekaj novih načinov gradnje, ki jih bom zagotovo uporabil pri mojih naslednjih projektih. Zagotovo pa se bom tudi še lotil izdelave kakega izmišljenega letala, kar priporočam tudi drugim, ker dobiš kar lep zagon za nadaljne projekte.

Hvala.