Delavnica: Vodlan 1:72 Novi Avion – Koncept 001

V tokratni delavnici vam predstavljam izdelavo letala Novi Avion v merilu 1:72 firme Vodlan. Tokrat sem se lotil resinske makete, katere izdelav se malo razlikuje od izdelave klasične plastične makete predvsem v tem, da je tu material epoksidna smola, ki pa se ne lepi z klasičnimi maketarskimi lepili ampak z sekundnim lepilom.

Ker je maketa zelo osnovna sem se odločil večino le te dograditi v čim več podrobnostih. Vse dograditve so ali iz ostankov starih maket, rezervnih delov ali pa samogradnja.

Ker maketa kokpita dobesedno nima sem ga bil primoran izdelati popolnoma od začetka v samogradnji. Uporabil sem nekaj rezervnih delov starejših maket malo pa sem tudi ustvarjal v samogradnji. Prej sem končal tudi izpušno šobo motorja, da sem lahko potem trup zalepil skupaj. Kot je vidno na sliki me je čakalo še zelo veliko dela, da sem sploh dobil lepo in gladko površino na maketi.

Kolesne jaške sem moral močno povečati in dograditi z pomočjo pločevinke.

Čeprav sem maketo večkrat prebarval z debelimi sloji temeljne barve in nato zbrusil, da bi površino lepo zgladil, sem moral postopek velikokrat ponoviti, da sem na koncu dobil kolikor toliko normalno površino.

Tudi na vseh krmilnih površinah me je čakalo veliko dela, saj sem jih moral povečati in na novo gravirati.

Na zadnjem delu trupa sem z pomočjo maskirnega traku ponazoril zračno zavoro, katero sem večkrat prebarval z temeljno barvo in na fino pobrusil, da sem dobil lepo gladko površino na njej in malce ublažil njen oster rob.

Da sem vse krmilne površine lahko pravilno prilepil na svoje mesto in, ker uporaba sekundnega lepila ne dovoljuje časa za pravilno pozicioniranje, sem vsem naredil vodila, da jih lahko takoj pravilno prilepim na svoje mesto.

Nato sem jih še na novo graviral.

Podvozje sem izdelal na novo. Uporabil sem podvozje in gume iz škatle z rezervnimi deli.

Podtrupna stabilizatorja sem izdelal iz ostankov starih maket.

Zasteklitev je narejena v vacform tehniki in je iz škatle. Pred barvanjem sem moral vanjo vložiti še kar veliko truda, da sem na njej ponazoril robove in jo prikazal tako, kot naj bi bila tudi v resnici.

Ko je bila maketa končno pripravljena za končno barvanje sem jo najprej pobarval z temeljno barvo in naredil preshading.

Ko sem maketo do konca pobarval in nanjo nanesel vse nalepke, sem izdelal še oborožitev, ki sem jo vzel iz dodatnih setov za oborožitve ali pa iz škatle z rezervnimi deli.

Ker sem se odločil narediti dioramo tega letala parkiranega na letališču, sem za vstopnik zraka v motor in izpušno šobo iz papirnate brissačke in pločevinke naredil zaščitna pokrova in ju primerno pobarval.

Da popestrim dioramo sem naredil še dva pilota med pogovorom, ki sem ju vzel iz dodatnega seta figur pilotov in talnega osebja.

Na koncu sem za maketo naredil še dioramo in jo nanjo pritrdil.

V maketo sem vložil veliko truda, da sem jo lahko prikazal tako, kot sem si želel.

Na žalost je diorama prejšnje leto na poti na tekmo v Beograd doživela nesrečo in je ostala v nepopravljivem stanju. K sreči imam doma na zalogi še eno takšno maketo in jo bom lahko kasneje z uporabo pridobljenega znanja iz izdelave te makete naredil na novo veliko bolje in z mnogo izboljšavami v gradnji, do katerih sem prišel med gradnjo le te makete. Ena najpomembnejših izboljšav, če ne kar najpomembnejša, bo definitivno ta, da bo potrebno pri novi gradnji uporabiti kovinsko podvozje, ker je trpežnejše.

Hvala.