Reportaža: 11. Novogodišnji kup

Novogodišnji kup. Ko se bliža konec leta, se ekipa SVM pripravlja za še zadnje maketarsko dejanje, kar se tiče tekmovanj. Obisk te tekme je postal že tradicionalen, udeležimo pa se ga v kar velikem številu. Tokrat smo postavili na ogled in ocenjevanje dela desetih maketarjev, na razstavnem delu pa smo bili tudi dobro zastopani.
Pot do Beograda je tokrat zaznamovalo slabo vreme in obilica snega na cest, zato se je prihod na cilj nekoliko zavlekel, a je v dobri družbi čas kar hitro tekel. Letos smo se, že drugič zapored, namestili v N hotel, kjer je bivala večina gostujočih maketarjev.
Tokrat je bila udeležba nad vsemi pričakovanji, saj se je je je udeležilo preko 220 maketarjev iz štirinajstih držav (Italija, Slovenija, Hrvaška, Madžarska, BiH, Srbija, Makedonija, Bolgarija, Romunija, Poljska, Češka, Slovaška, Rusija, Moldavija) s preko osemsto maketami na zavidanja vrednem nivoju. Tako kot lanjsko tekmovanje, je tudi letošnje potekalo dva dni. Začelo se je v soboto s prijavo in postavitvijo maket, ob 16.00 uri pa so bila vrata za javnost in maketarje zaprta. Takrat so nastopli sodniki, ki so se po najboljših močeh trudili čim bolj pošteno oceniti izdelke, niso pa imeli lahkega dela, saj so bile kar vse kategorije polne vrhunskih maket. Ravno zaradi tega, ker je bilo nemogoče izločiti zares vrhunske makete, se je organizator MK Oluj odločil, da v posameznih kategorijah podilijo več medalj.
Medtem ko nas je večina imela čas za klepet ob kavi ali nakupe nujno potrebnih maket in materialov, Je Bine Logar (Miniatures d.o.o.) tudi letos vodil maketarsko delavnico za najmlajše, za katero je bilo veliko zanimanja, a žal vseh ni mogel sprejeti.
Zvečer smo v hotelu imeli skupno večerjo za vse maketarje, ki je minila v prijetnem vzdušju.
V nedeljo smo se zopet napotili na prizorišče v Muzeju letalstva, po 13.00 pa smo začeli pospravljati makete. Ob 14.00 se je začela podelitev nagrad in priznanj. Tudi letos, kot vsako leto doslej, smo tudi člani društva SVM dosegli lep uspeh ter osvojili kar lepo število medalj vseh barv.
Tokrat je tudi društvo SVM nagradilo pet maket po lastni presoji ter kot nagrado podelilo koledarje, ki pa so razveselili še marsi katerega maketarskega kolega.
Pred nami je bila samo še pot domov, na cesti ni bilo nobenih težav, smo pa že planirali, na katere maketarske dogodke bomo kmalu odrinili. Že v mesecu februarjo sta to razstava v Banjaluki (MK Kastel) in tekma v bližini Gradca va Avstriji, katero organizirajo kolegi iz avstrijske Štajerske.

Foto: Evgen Žižek