Reportaža: 25. ODPRTO DRŽAVNO PRVENSTVO

DPRTO DRŽAVNO PRVENSTVO V soboto, 17. Novembra, se je v prostorih Biotehniškega izobraževalnega centra odvijalo 25. Odprto državno prvenstvo v plastičnem maketarstvu v organizaciji ZGPMS ter s pomočjo mnogih maketarjev, ki so priskočili na pomoč, tudi uspešno zaključilo. A tudi tokrat ni šlo vse po maslu, saj se je razglasitev rezultatov zaradi tehničnih težav malce zavlekla. Vse to pa ni preveč pokvarilo razpoloženja in splošnega vtisa na tem maketarskem dogodku.
S svojimi mojstrovinami so sodelovali maketarji iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Slovaške, Republike Češke, Italije, Srbije ter Hrvaške. Število prijavljenih tekmovalcev je bilo manjše kot običajno, so pa zato prinesli več maket. V tekmovalnem delu je bilo prijavljenih 318. Kar nekaj pa jih je bilo tudi na razstevnem delu, kjer so se predstavila društva in klubi iz sodelujočih držav, med drugimi, kot običajno, tudi Društvo SVM.
Opaziti je bilo dvig kakovosti pri samih maketah, še posebno pri dioramah in figurah, konkurenca pa je bila huda tudi na oklepnem delu v vseh merilih. Tudi prodajni del je bil kar bogato založen, saj mnogi maketarji izkoristijo priložnost in si priskrbijo zalogo za naslednje projekte, nekateri pa za zbirko. Največjo in najbolj raznovrstno ponudbo sta imela g. Mitja Maruško ter Miniatures d.o.o. iz Kranja.
Člani SVM smo se udeležili tudi tokrat, na že prej omenjeni razstavi, precej uspešno pa tudi na tekmovalnem delu, kar kaže na to, da se uspešno kosamo s »konkurenco« v skoraj vseh kategorijah.
Skratka, dan je minil v prijetnem vzdušju, kramljanju z maketarskimi kolegi, poizkušanju dobrot na dobro obloženih mizah in nakupovanju pri ponudnikih maketarskega pribora, barv, sredstev za staranje in seveda maket.
Do naslednjega državnega prvenstva bomo člani društva obiskali še kar nekaj tekmovanj in razstav, zato se nanj lahko dobro pripravimo, saj je še dovolj časa za ustvarjanje.