Reportaža: 13. Zagreb Kup

V soboto, 26.05,2018, se je ekipa društva SVM odpravila na maketarsko tekmovanje v Zagreb, glavno mesto sosednje Hrvaške. Takoj na začetku bi pohvalil organizatorje, ki so tokrat za izvedbo tekmovanja dobili na razpolago avlo Narodne in univerzitetne knjižnice, v kateri je bila praktično naravna svetloba, saj so stene steklene. Tudi logistično so dobro poskrbeli za parkirišča in dostavo maket praktično do vrat, kar je zelo olajšalo delo tako tekmovalcem, kot tudi razstavljalcem in trgovcem.

Dogodek se je začel z uvodno besedo predsednika kluba, sledil je nagovor pomočnice župana mesta Zagreba za področje tehnične kulture, nato pa se je po zaigrani državni himni Hrvaške tekmovanje začelo. Tekmovanja se je udeležilo lepo število maketarjev iz Hrvaške, Slovenije, BiH ter Avstrije. Na tekmovalnem delu je bilo prijavljenih nekaj manj kot 250 maket, veliko pa se jih je dalo videti tudi na razstavnem delu, kjer je tudi društvo SVM imelo bogato obloženo mizo.

Ocenjevanje maket se je začelo ob 11.30, razglasitev rezultatov pa malo po 16. Uri. Tudi tokrat smo se vsi trije člani odprave dobro odrezali, poleg nas pa tudi drugi člani našega društva, ki so nam zaupali svoje makete, kar je verjetno eden boljših načinov za sodelovanje na tekmovanjih, saj vsi ne moremo obiskati vseh prireditev.

Kot je na Zagreb kupu že v navadi, so nam priredili zanimivo predavanje nekdanjega pilota bojnega letala polkovnika Borovića, ki je leta 1992 z letalom MIG 21 BIS, ki je bilo v sestavi jugoslovanskega vojnega letalstva, iz Bihača preletel v Pulj ter tako prispeval prvo bojno letalo hrvaškim oboroženim silam. (of the record: mi smo šli raje na pečenjarijo mesno)

Po zaključku tekmovanja smo s prijatelji in kolegi izmenjali še nekaj besed, se že kar dogovorili za naslednje leto, da se zopet vidimo.