Reportaža: 6. razstava maketarskega kluba Kastel Banja Luka

23/02/2018 Razstave

Tudi letos, tako kot že dve leti pred tem, smo se člani društva SVM iz Kranja  udeležili razstave, na kateri sodeluje lepo število klubov in društev iz BiH, Srbije in Hrvaške, na katerih predstavijo svoje delo v preteklem letu ter s tem promovirajo maketarstvo.

Razstava se odvija  v glasbenem pavilionu Staklenac, ki se nahaja v parku sredi mesta, dogodek je dobro oglaševan in predstavljen v javnosti, saj ga obišče veliko število obiskovalcev ter različnih medijev. Mize z maketami so dobro osvetljene z reflektorji, tako pa so makete zelo dobro vidne in privlačne.

Letos je še posebno izstopala skupina maketarjev iz Viteza (BiH), z maketami ladij, čolnov ter vinjet.

Organizator, Maketarski klub Kastel Banja Luka, nam je letos pripravil presenečenje. Dogovorili so se za obisk vojašnice Kozara v Banja Luki, kjer smo si lahko ogledali kar nekaj zanimivih eksponatov bojnih vozil, nekatera med njimi so bila med vojno v 90-ih letih nekoliko predelana s priročnimi sredstvi, nekaj pa je še oklepnikov iz 2. Svetovne vojne. Obenem smo obiskali tudi spominsko sobo 1. Oklepne brigade (ta je na to območje prišla po odhodu JLA iz Slovenije, stacionirana pa je bila na Vrhniki). Tam je razstavljenih precej kosov opreme, orožja, fotografij iz vojnega časa ter praporjev enot, pa tudi ogromna spominska plošča, popisana z ogromnim številom imen padlih iz sestava te enote.

Ob zaključku razstave smo bili prepričani, da se tja še vrnemo, fantje iz Banja Luke pa tudi, tako kot lani, pridejo na Festival SVM.